pomocy!!
ania: Z przedziału (0,1) losujemy kolejno trzy liczby rzeczywiste: x, y, z. Niech p oznacza
| | 1 | |
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że x2+y2+z2<x+y+z− |
| . Oblicz p. |
| | 2 | |
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie? Bardzo proszę o pomoc
22 lut 10:12
prosta: Prawdopodobieństwo będzie ilorazem objętości figury opisanej tym warunkiem i iojętości
sześcianu o krawędzi 1
22 lut 10:20
prosta: (x−12)2−14+(y−12)2−14+(z−12)2−14<−12
(x−12)2+(y−12)2+(z−12)2<−12+34
(x−12)2+(y−12)2+(z−12)2<14
to kula o środku S=(12,12,12) i promieniu r=12
Vk=43π(12)3=12π
P(A)=12π
22 lut 10:27
ania: | | π | |
Dziękuję bardzo, tylko powinno być chyba P(A)= |
| i ten wynik się zgadza. Dziękuję raz |
| | 6 | |
jeszcze
22 lut 11:25