Dzialania
5-latek: Czy moze ktos wie gdzie sa opisane przystepnie dzialania w liczbach naturalnych i cakowitych
postaci ◯□(przemiennosc ,lacznosc i td
22 lut 01:11
5-latek: Teraz zmykam juz > Podziekuje pozniej
22 lut 01:16
Saris: ale co ty tu chcesz miec opisane? masz warunek na lacznosc dzialaania w danym zbiorze, tak samo
przemiennosc.
22 lut 01:19
5-latek: Witaj
Np takie zadanie;
dzialania w (N) ⬡iO okreslamy nastepujaco a⬡b=max(a,b) aOb=min(a,b)
a) sprawdz przemiennosc ⬡ i O
b) Sprawdz lacznosc obu tych dzialan
c) Podaj algorytm szukania max(x1,x2,.....xn)
d) Znajdz element neutralny dla ⬡
e) Czym jest liczba 0 dla dzialania O
f) Sprawdz obie rozdzielnosci ⬡ wzgledem O i O wzgledem ⬡
g) Uzasadnij z ekazdy zbior liczb jest zamkniety ze wzgledu na wykonalnosc ⬡ i O
22 lut 11:58
Saris: a) ∀
a,b∊N : a⬠b=b⬠a ⇒ max(a,b)=max(b,a) − prawda
∀
a,b∊N : a◯b=b◯a ⇒ min(a,b)=min(b,a) − prawda
b) ∀
a,b,c∊N : (a⬠b)⬠c=a⬠(b⬠c) ⇒ max(max(a,b),c=max(a, max(b,c)) − prawda
c) Niech max(x
i, x
j)=y
ij, max(y
ij, y
kl)=z
ijkl itd.
Wtedy: max(x1,x2,.....xn)=max( max(x1,x2), ... , max(xn−1, xn))=max( max(y
12, y
34), ...,
max(y
n−3.n−2,y
n−1.n)) itd.
d) ∀
a∊N : a⬠e=a=e⬠a ⇒ max(a,e)=a e=0 − prawda
e) Hmm najmniejszym możliwym wynikiem, jeśli składowa jest równa 0 wynik też będzie 0, nie wiem
jak to zapisać formalnie
f) ∀
a,b,c∊N (a◯b)⬠c=(a⬠c)◯(b⬠c) ⋀∧ a⬠(b◯c)=(a⬠b)◯(a⬠c) − rozdz. ◯ wzgl. ⬠ − sam
∀
a,b,c∊N (a⬠b)◯c=(a◯c)⬠(b◯c) ⋀ a⬠◯(b⬠c)=(a◯b)⬠(a◯c) − rozdz. ⬠ wzgl. ◯ − sam
g) ∀
a,b,c∊N a◯b∊N ⋀ a⬠b∊N − sam (nie wiem w sumie co tu dowodzić
22 lut 12:26
5-latek: Dobrze. dzieki

Przepiszse to sobie do zeszytu
Studentem nie jestem ale kwantifikatory znam wiec nie bedzie problemu z rozczytaniem
Wiesz caly czas mam zakodowane ze zbior licz naturalnych jest zamkniety ze wzgledu na dodawanie
i mnozenie i dostosowuje te dzialania do tego zbioru
Nastepne : co sie zmieni w tym zadaniu gdy dzialania te bedziemy wykonywac w zbiorze liczb
calkowitych
22 lut 12:34
Saris: d) i e), ale to już sam jesteś w stanie dojść do tego
22 lut 12:53
5-latek: Dobrze
22 lut 13:04