matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Tomk:
Rozwiązać metodą podstawiania
1
∫
dx
x
2
+2x+10
nie rozumiem zbytnio co podstawić za t, żeby to wyszło
22 lut 00:32
Qulka:
x
2
+2x+10 = (x+1)
2
+9 podstaw t=x+1
22 lut 00:34
Tomk:
x+1
Na to nie nie wpadłem w sumie, ale trzeba zrobić t=
wtedy wychodzi ładnie arctan
3
22 lut 00:45