prawdopodobieństwo
anna: Dane są 2 zbiory A={1,2,3,...,2015, 2016} i B={1,2,3,...,503, 504}. Rzucamy sześcienną,
symetryczną kostką do gry. Jeśli wypadną mniej niż trzy oczka, losujemy liczbę c ze zbioru A,
w przeciwnym wypadku losujemy liczbę c ze zbioru B. Oblicz prawdopodobieństwo, że liczba c2
+1 będzie podzielna przez 10.
21 lut 22:15
irena_1:
Liczba c
2+1 jest podzielna przez 10, jeśli liczba c
2 dzieli się przez 9, czyli− jeśli liczba
c dzieli się przez 3.
W zbiorze A są 672 podzielne przez 3 i wylosowanie liczby podzielnej przez 3 jest równe
W zbiorze B jest 168 liczb podzielnych przez 3 i wylosowanie z tego zbioru liczby c podzielnej
| | 168 | | 1 | |
przez 3 jest równe |
| = |
| |
| | 504 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | |
P(Z)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | | 3 | |
22 lut 10:07
prosta: jeśli wylosujemy 7,17, 27.....to też 72+1, 172+1 dzieli się przez 10
podobnie dla liczb 3,13,23,33... 132+1 dzieli się przez 10
to kwadrat ostatniej cyfry liczby c powinien być równy 9
z podzielnymi przez 3 nie wychodzi; np.62+1=37
22 lut 10:18