proszę o rozwiązanie
Michał: Pierwiastki wielomianu trzeciego stopnia tworzą ciąg arytmetyczny Ich suma jest równa 39
a iloczyn 1729. Współczynnik przy najwyższej potędze zmiennej tego wielomianu jest
Sprawdż czy dla każdej liczby całkowitej postaci 6k + 1 wielomian ten przyjmuje wartość
podzielną przez 48 ( wynik tak)
x
1 +x
2 +x
3 = 39
| | 1729 | |
x1x2x3 = 1729 ⇒ x1 = |
|
|
| | x2x3 | |
| 1729 | | x1 + x3 | |
| + |
| + x3 = 39
|
| x2x3 | | 2 | |
może jest jakiś inny sposób rozwiązania tego układu
21 lut 22:15
Qulka: skoro ciąg arytmetyczny to 2• środkowy = suma skrajnych
czyli x2=13
21 lut 22:17
Qulka: podstaw swoje 3 równanie do pierwszego ( po wcześniejszym pomnożeniu razy 2
21 lut 22:18
Eta:
pierwiastkami są : w−r, w, w+r gdzie r −− różnica ciągu
w−r+w+w+r=39 ⇒ x
2=w=13
| | 1729 | |
(w−r)(w+r)*w=1729 ⇒ w2−r2= |
| =133 ⇒ r2=36 ⇒r=6 v r=−6 |
| | 13 | |
pierwiastkami są :
7,13,19
| | 1 | |
W(6k+1)= |
| *(6k−6)(6k−12)(6k−18)= 8*(k−3)(k−2)(k−1) −−− jest podzielny przez 48 |
| | 27 | |
dlaczego? ....... dodaj komentarz
21 lut 22:29
Eta:
Sorry
Quleczko 
Nie widziałam Twojego wpisu ( przy otwartej stronie poszłam zrobić herbatkę
21 lut 22:31
21 lut 22:44
Eta:
21 lut 22:45
Michał: nie wiem jak obliczyłaś 8*(k−3)(k−2)(k−1)
komentarz
48: 8 = 6 a iloczyn trzech kolejnych liczb jest podzielny przez 2 i przez 3
21 lut 22:55
Eta:
| | 1 | |
W(x)= |
| (x−7)(x−13)(x−19) |
| | 27 | |
| | 1 | | 1 | |
W(6k+1)= |
| (6k+1−7)(6k+1−13)(6k+1−19) = |
| *6*6*6( ......... |
| | 27 | | 27 | |
21 lut 23:07
Eta:
Jasne?
21 lut 23:10
Michał: dziękuję już wiem
21 lut 23:17
Eta:
21 lut 23:19