styczna
Ola: Styczna do paraboli y=3x2−x+4 w punlcie xo=0 tworzy z osia OX kąt:
21 lut 21:24
Tadeusz:
licz pochodną a potem jej wartość w x=0 ... a to jest tgα
21 lut 21:26
Ola: a=−1
tgα=−1 czyli
21 lut 21:28
Tadeusz:
jak to "policzyłaś" ? −
21 lut 21:38
Tadeusz: pochodną policzysz a nie znasz wartości α dla której tgα=−1

? −
21 lut 21:42
Ola: no nie zgadza mi sie z odpowiedzią wartości tangens

f'(x)=6x−1
f'(xo)=−1=a=tgα
ile to wynosi?
21 lut 21:47
Tadeusz:
21 lut 21:47
Ola: A jak to obliczyc bez dedukcji na podstawie rysunku(180°−45°=135°)?
21 lut 22:00
Tadeusz:
wzory redukcyjne kłaniają się w pas −
21 lut 22:03
Qulka: np. z tablic, z kalkulatora, albo z wzorów redukcyjnych
21 lut 22:03
21 lut 22:04