....
Michał: Mam takie zadanie, akurat nie pamiętam jak się robiło takie przykłady

Więc prosiłbym o wytłumaczenie.
| | 5+9+13...+.....(4n+1) | |
Mam obliczyć a5, dany jest ciąg (an), gdzie an= |
| |
| | 5n2 −3n | |
Wynik 13/22.
21 lut 21:21
Tadeusz:
w liczniku masz n−wyrazowy ciąg arytmetyczny w którym a1=5 r=4
21 lut 21:32
Tadeusz:
zatem
| | 50+15 | | 65 | | 13 | |
a5= |
| = |
| = |
| |
| | 125−15 | | 110 | | 22 | |
21 lut 21:37
Michał: Ok, czyli mam an w liczniku ?
Wychodzi an=(4n+1)
Wcześniej podstawiałem i wychodziło mi 21/110 co jest złym wynikiem.
21 lut 21:37
Michał: Dobra dzięki za rozwiązanie
21 lut 21:37
Tadeusz:
dla Ciebie pozostaje wykazanie, że w mianowniku jest ciąg n−wyrazowy −
21 lut 21:40
Michał: Wiem jak się rozwiązuje, ale mam jeszcze jedno pytanie dlaczego w liczniki musimy obliczyć Sn ?
Chcę zrozumieć, a nie wklepać na blachę.
21 lut 21:44
pigor: ..., np. tak : w liczniku masz sumę n wyrazów
ciągu arytmetycznego (b
n) o b
1=5, r=4, b
n=4n+1, to
| | 5+9+ ... +(4n+1) | | 12n(b1+bn) | |
an= |
| = |
| = |
| | 5n2−3n | | n(5n−3) | |
| | (5+4n+1) | | 2(3+2n) | | 3+2n | |
= |
| = |
| = |
| , zatem |
| | 2(5n−3) | | 2(5n−3) | | 5n−3 | |
| | 3+10 | |
a5= |
| = 1322− szukana wartość 5−tego wyrazu .  |
| | 25−3 | |
21 lut 21:44
Michał: No to już teraz rozumiem
21 lut 21:48
Tadeusz:
chyba nie całkiem rozumiesz
pigor jak i ja liczymy licznik jako sumę ciągu n−wyrazowego
ale Ty to musisz wykazać −
21 lut 21:52
Qulka: jak ma policzyć a
5 i jest to najszybciej podstawić za n 5 i policzyć
21 lut 21:55