`
Piotrek: 0=1−√3*y2
jak wyznaczyć z tego y ?
21 lut 21:16
5-latek: 0=1−|y|√3
21 lut 21:17
Piotrek: |y|=1+√3
21 lut 21:21
5-latek:
21 lut 21:24
Piotrek: | | √3 | | −√3 | |
w odpowiedzi mam y= |
| v y= |
| |
| | 3 | | 3 | |
21 lut 21:25
Piotrek: No to nie wiem
21 lut 21:27
5-latek: Przeciez to nalezaloby napisac tak
1−|y|*√3=0 to −|y|*√3=−1 to |y|*√3=1 gdzie masz tutaj dodawanie ?
|y|=U{1}{√3 to y=U{1}{√3 lub y=−U{1}{√3 pousuwaj niewymiernosci z mianownikow
21 lut 21:30
5-latek: | | 1 | | 1 | |
Ma byc tak |y|= |
| to y= |
| i dalej |
| | √3 | | √3 | |
21 lut 21:32
5-latek: A jeszcze odpowiedz mi na pytanie . czy wiesz dlaczego przed pierwiastek wynioslem |y| ?
21 lut 21:33
Piotrek: Ok, dzięki
21 lut 21:33
Piotrek: z tego co wiem, to |y|=√y2
21 lut 21:34
5-latek: I dobrze wiesz
21 lut 21:35
Piotrek: Chociaż to wiem, dzięki
21 lut 21:39