Funkcja logarytmiczna wykres
lawenderr: Przeksztalcajac wykres funkcji f(x)=log 2 x (logarytm przy podstawie dwa liczby x), naszkicuj
wykres funkcji: h(x)=log 2 (2−x) (2 to rowniez podstawa, nie mam pojecia jak wstawic indeks
dolny).
Wiec moj problem z tym zadaniem polega na tym, ze nie wiem jakie przeksztalcenie wykonac
pierwsze, czy symetrie czy przesuniecie o wektor.. i czy wyciagac minus przed nawias,
probowalam juz kilkanascie razy i kazda metoda byla bledna. Czy ktos moglby napisac po kolei
jakie przeksztalcenia wykonywac?
21 lut 20:54
5-latek: f(x)=log2 x Narysuj ten wykres
teraz f(x)=log2(2−x)
Wykres funkcji f(x)=f(−x) powstaje przez odbicie symetryczne wzgledem osi OY wiec odbij go i
przesun wykres f(−x) o dwie jednostki w prawo
21 lut 21:12
irena_1:
log2(2−x)=log2[−(x−2)]
Przesunięcie o 2 w prawo i symetria względem osi OY
21 lut 21:13
lawenderr: Dzieki!
21 lut 21:26