matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji w punkcie
iza:
Proszę bardzo o pomoc w obliczeniu granicy:
√
2x−7
−1
lim(x→4)
√
x−3
−1
21 lut 20:53
iza:
Błagam, jeśli ktoś potrafi mi pomóc
21 lut 21:09
irena_1:
√
2x−7
−1
(2x−7−1)(
√
x−3
+1)
f(x)=
=
=
√
x−3
−1
(
√
2x−7
+1)(x−3−1)
(2x−8)(
√
x−3
+1)
=
=
(
√
2x−7
+1)(x−4)
2(x−4)(
√
x−3
+1)
=
=
(
√
2x−7
+1)(x−4)
2(
√
x−3
+1)
=
√
2x−7
+1
I teraz granica:
2(
√
4−3
+1)
2(1+1)
lim
x→4
f(x)=
=
=2
√
8−7
+1
1+1
21 lut 21:10
iza:
Bardzo, naprawdę bardzo dziękuję
21 lut 22:00