Równania prowadzące do równań kwadratowych
Dara: Rozwiąż równania:
a) x2 − 4x − 6 = √2x2−8x+12
b) √x−5 = 44√x−5 −3
21 lut 20:36
Metis: Wkład własny ?
21 lut 20:37
Dara: podpunkt b już zrobiłam, ale w a cały czas cos mi nie wychodzi
21 lut 20:40
Metis: Pokaż obliczenia
21 lut 20:41
Dara: a) x2 − 4x +6 −12 = √2(x2−4x+6
i teraz podstawiam zmienną t
t= √x2−4x+6 t≥0
21 lut 20:43
Dara: i teraz:
t2 − √2t−12=0
nie wiem czy to 2 powinno być pod pierwiastkiem?
21 lut 20:44
Metis: Podstaw t za x2−4x+ 6
21 lut 21:12
Metis: *x2−4x−6.
21 lut 21:15
Dara: okej, wyszło. Zasugerowałam się podpowiedzią z odpowiedzi w zbiorze zadań, biorąc t które ja
napisałam. Dziękuję
21 lut 21:43