Geometria przestrzeni
Dżepetto 18: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym ABCFDE(ABC tworzą dolną podstawę i odpowiednio
DEFgórną podstawę) kąt nachylenia przekątnej BF ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej
jest równy α, a krawędź podstawy ma długość a.
Graniastosłup ten przecięto płaszczyzną zawierającą przekątną BF i mającą z nią punkt wspólny
wysokość FG podstawy(na rysunku jest to górna podstawa) otrzymując w przekroju trójkąt BFG.
Wyznacz odległość punktu E od płaszczyzny przekroju.
| | a√3 | |
Wyliczyłem, że |FG|= |
| |
| | 2 | |
|BF|=a
√2
Oraz, że powstały przekrój BFG jest trójkątem prostokątnym.
Dalej pomysły umarły...
21 lut 20:07
irena_1:
BF nie jest równe a
√2, bo ściany boczne nie są kwadratami
|BG|=b
|BE|=H
| | 3a2 | | a2 | | a2 | |
H2= |
| − |
| = |
| (3−tg2α) |
| | 4tg2α | | 4 | | 4tg2α | |
Objętość ostrosłupa BEGF − najpierw o podstawie BEG i wysokości FG, później o podstawie BGF i
wysokości x− szukanej odległości
| | 1 | | a | | a√3 | | 1 | | a√3 | |
V= |
| * |
| *H* |
| = |
| * |
| *b*x |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| a | | a√3−tg2α | | a√3 | |
| * |
| = |
| *x |
| 2 | | 2tgα | | 2tgα | |
| | a√3−tg2α | | a√9−3tg2α | |
x= |
| = |
| |
| | 2√3 | | 6 | |
21 lut 20:46
Dżepetto 18: nie potrafię zrozumieć skąd wzięłaś taki tg α skoro chyba kąt α znajduje sie w kącie BFA,
dodatkowo nie powinno być: H2 +a2 = b2 ?
Musiałaś chyba inaczej narysować szkic rysunku
21 lut 21:06