ciąg
Boni: Liczby x, y,7 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a liczby 1, y−2, 3x są kolejnymi
wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz √y2−x2
21 lut 20:04
21 lut 20:12
Janek191::
1) y − x = 7 − y ⇒ 2 y = 7 + x ⇒ y = 3,5 + 0,5 x
2) ( y − 2)2 = 1*3x ⇒ ( y − 2)2 = 3 x
więc
( 3,5 + 0,5 x − 2)2 = 3 x
( 0,5 x + 1,5)2 = 3 x
0,25 x2 + 1,5 x + 2,25 − 3 x = 0
0,25 x2 − 1,5 x + 2,25 = 0 / *4
x2 − 6 x + 9 = 0
( x − 3)2 = 0
x = 3
====
y = 3,5 + 0,5*3 = 3,5 + 1,5 = 5
więc
√y2 − x2 = √25 − 9 = √16 = 4
21 lut 20:17
5-latek: Dlatego jak wiem to nie podaje calych rozwiazan (niech bedzie jakis odzew ze strony autora
postu
Ale skoro uwazacie ze uczen liceum nie wie ile to jest √16 i to trzeba mu napisac to ja juz
nic nie bede mowil
21 lut 21:22