proszę o rozwiązanie
Michał: Z punktu leżącego na powierzchni kuli poprowadzono trzy cięciwy o długości a tworzące kąty
| | π | |
o mierze |
| Oblicz pole przekroju kuli płaszczyzną wyznaczoną przez końce tych cięciw
|
| | 4 | |
nie wiem czy przekrojem będzie stożek
21 lut 19:58
Michał: doszedłem do wniosku że przekrojem będzie okrąg opisany na trójkącie o wierzchołkach które są
końcami cięciw
21 lut 20:49
Michał: już rozwiązałem proszę o sprawdzenie
z ΔABS obliczyłem bok ΔABC wpisanego w ten okrąg
z tw cos dla ΔABC
IABI
2 = 2a
2 −2a
2cos 45
0= a
2 (2−
√2) IABI = x
| | 2 | | √3 | |
Pk =πr2 r = |
| h h = |
| x
|
| | 3 | | 2 | |
| | x2*3 | | x2π | |
Pk = π* |
| = |
| i x2 = a2 (2−√2)
|
| | 9 | | 3 | |
21 lut 21:37
Mila:
Przekrojem jest koło i liczysz pole koła. ( nie okręgu).
21 lut 21:55
Michał: słusznie myślałem o kole dziękuję za sprawdzenie
21 lut 23:03