Macierze
Magda: Hej mam taki problem. Nie mogę poradzić sobie z rozwiązaniem tego:
A + B
T * (X
T)
−1 * A = { A
T * [(A
−1 + B)
−1 + J]}
T
wynik to : X = B * (A
−1 + B)
Proszę o małą podpowiedź od czego zacząć
21 lut 19:39
Gray: Co to J? Macierz jednostkowa? Zakładam, że tak. Rozpiszę Ci po jednej operacji w każdym
przejściu:
A+BT(XT)−1A=[AT[(A−1+B)−1+J]]T ⇔
BT(XT)−1A=−A + [(A−1+B)−1+J]TA ⇔
BT(XT)−1A=−A + ([(A−1+B)−1]T+J)A ⇔
BT(XT)−1A=[(A−1+B)−1]TA ⇔
BT(XT)−1=[(A−1+B)−1]T ⇔
BT=[(A−1+B)−1]TXT ⇔
B=X[(A−1+B)−1] ⇔
B(A−1+B)=X
21 lut 20:55
Magda: Dziękuję
22 lut 15:20