proszę o pomoc
paulina: Witam. Mam problem z takim zadaniem.
Oblicz
3√2+√5+
3√2−√5. Wychodzi mi, że liczba ta jest równa 1, a ma być niewymierna...

proszę o pomoc
21 lut 19:37
paulina: według mojego rozwiązania 2+
√5=(
1+√52)
3 i 2−
√5=(
1−√52)
3, co po dodaniu daje
1. Wpisałam danw równanie do wolframa i tam też jest liczba niewymierna... gdzie robię błąd?
21 lut 19:40
Eta:
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
( |
| )3= 2+√5 i ( |
| )3= 2−√5 |
| | 2 | | 2 | |
to
| | 1+√5 | | 1−√5 | | 1+√5+1−√5 | | 2 | |
......... = |
| + |
| = |
| = |
| =1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 lut 19:48
paulina: mam tak samo. wolfram się pomylił?
21 lut 19:48
Eta:
Może jest minus między pierwiastkami ?
21 lut 19:55
Qulka: albo nieprecyzyjnie do tego wolframa wpisałaś
21 lut 19:56
21 lut 20:01
Qulka: kliknij tam na niebiesko real−valued root
21 lut 20:33