nie było tego na lekcji. I nie wiem czy trzeba skorzystać z tabelki, czy co
Kamil: Wyznacz, z dokładnością do 1 stopnia miary kątów utworzonych przez przekątne prostokąta,
którego boki są równe 3cm i 4cm.
21 lut 19:35
Qulka:
a tablic albo z kalkulatora
cos α = 3/5 więc α=53,130102354155978703144387440907
cosβ=4/5 więc β=36,869897645844021296855612559093
21 lut 19:38
Kamil: Ale jak to liczyłeś?
21 lut 19:56
Qulka: aa przeczytałam przekątną

już poprawiam
21 lut 19:58
Qulka:

ale można wykorzystać z tamtego bo pomiędzy przekątnymi jest 2•β więc 74° a drugi 2•α 106
21 lut 20:03
Qulka: skoro dokładność 1 stopień to z tablic
21 lut 21:46