suma
ola: Znalezc sume wszystkich liczb naturalnych k , dla których granica ciagu liczbowego o wyrazie
ogólnym an =√nk+nk−2 −√nk jest mniejsza od 2.
(a) 6
(b) 12
(c) 10
(d) 15
21 lut 18:48
Gray: | | nk−2 | | nk/2n−2 | |
an= |
| = |
| |
| | √nk+nk−2 + √nk | | √1+nk/2n−2 + 1 | |
Po prostych rachunkach zauważasz, że:
Dla k≤3 a
n→0
Dla k≥5 a
n→
∞
Odp: (c)
21 lut 19:15
ola: możesz bardziej rozjaśnić dlaczego odp c?
21 lut 19:28
ola: możesz bardziej rozjaśnić dlaczego odp c?
21 lut 19:28
Qulka: bo k ma być naturalne i do 4 więc 1+2+3+4 = 10
21 lut 19:53
Gray: Drobna usterka (bez wpływu na wynik):
| | nk/2n−2 | |
an=....= |
| |
| | √1+n−2+1 | |
dla k≤3 a
n→0
dla k=4 a
n→1/2
dla k≥5 a
n→
∞
21 lut 20:48