Wykładnicza, ciągi
Kamil: Dla jakich m równanie:
2
x+2
x−1+2
x−2+...=2
2x−1+m
ma 2 rozwiązania?
Proszę o pomoc
21 lut 18:44
Janek191::
2
x + 2
x − 1 + 2
x − 2 + ... = 2
2 x − 1 + m
Lewa strona
| | 1 | | 1 | |
2x + |
| * 2x + |
| *2x + ... − suma nieskończonego ciągu geometrycznego |
| | 2 | | 4 | |
więc
| | a1 | | 2x | |
L = |
| = |
| = 2*2x = 2 x + 1 |
| | 1 − q | | | |
Mamy więc równanie
2
x + 1 = 2
2 x − 1+ m
2*{x + 1} = 0,5*2
2x + m
2*2
x − 0,5*(2
x)
2 − m = 0 / *( − 2)
(2
x)
2 − 4*2
x + 2 m = 0
t = 2
x > 0
t
2 − 4 t + 2 m = 0
Δ = 16 − 4*1*2m = 16 − 8 m > 0 ⇔ 16 > 8 m ⇔ m < 2
21 lut 18:59
Kamil: No od czego jest te forum


Pomorze ktoś czy nie ?!?!
21 lut 18:59
Kamil: Dziękuje za pomoc Janek191, ktoś za mnie narzeka, wybacz
21 lut 19:01
PW: Lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie a
1 = 2
x i
| | 1 | |
ilorazie q = |
| . Suma taka istnieje i jest równa .... wiesz? |
| | 2 | |
21 lut 19:02
PW: Nie odświeżyłem, mój wpis niepotrzebny
21 lut 19:03
Kamil: I tak dziękuje, już wiem o co chodzi
21 lut 19:04
Janek191::
Po − mamy więc równanie II wiersz powinien być taki:
2 x + 1 = 0,5*22 x + m
21 lut 19:10
5-latek: Moze sie kiedys wybiore na Pomorze.
dawno tam nie bylem . Ostatnio w 1981r
21 lut 19:14
Janek191::
A ja byłem kilkanaście lat temu w Kołobrzegu z grupą uczniów
21 lut 19:16
pigor: ..., np. tak : lewa strona to nieskończona suma
ciągu geometrycznego jego sum częściowych w którym
x∊R i q=2
x−1:2
x= 2
x−1=x= 2
1=
12<1, więc zbieżna do liczby
| | a1 | | 2x | |
S= |
| = |
| =2* 2x i dane równanie przyjmuje |
| | 1−q | | 1−12 | |
postaci równoważne takie :
2x+2x−1+2x−2+... = 22x−1+m ⇔
2* 2x= 2
2x−1+m /*2 ⇔
⇔ 4*2
x=2
2x+2m ⇔ 2
2x−2*2
x*2+ 4=4−2m ⇔
(2x−2)2=4−2m,
a to równanie ma 2 rozwiązania ⇔
4−2m >0 ⇔ 4 > 2m ⇔
⇔
m<2 ⇔
m∊(−∞;2) i to tyle . ...
21 lut 19:23
Janek191::
Pigor jak zwykle kolorowo
21 lut 19:32
pigor: ...,

nie tylko kolorowo; wybacz, ale nie wiedziałem, ale jak
robię, to nie krótko i nie szybko, no i nie standardowo do "swojej" ...
21 lut 19:40
5-latek: Czesc
pigor 
Ta Twoja szuflada to musi byc ze stali pancernej (tyle wytrzymac
21 lut 19:51