0 = x^{4} + 4x^{3} + 2x^{2} + 3x
qwdq: Mam problem z poniższym wielomianem:
0 = x4 + 4x3 + 2x2 + 3x
Wyciągnołemx przed nawias i otrzymałem to :
0 = x(x3 + 4x2 + 2x + 3)
Z tego wynika że jednym z roziąnań jest 0.
Biorąc elementy wewnątrz nawiazu jako wielomian
W(x) i podstawiając 3 wychodzi 0, więc drugim rozwiązaniem
jest 3.
Ponieważ jest to wielomian 4−tego stopnia, muszą być 4
rozwiązania, ale utknołem w tym miejscu.
Jakieś pomysły ?
21 lut 18:31
Saris: 3 nie jest pierwiastkiem, −3 też nie.
1 pierwiastek będzie brzydki, a 2 ostatnie będą zespolone.
21 lut 18:38