funkcja kwadratowa
jkfg: Do wykresu funkcji kwadratowej f(x)=x2+bx+c należą punkty A i B. Zapisz wzór funkcji f w
postaci kanonicznej i iloczynowej.
a) A(−1,0) B(5,0)
b) A(1,0) B(0,−3)
c) A(2,2) B(3,1)
a) f(x)=x2+bx+c A(−1,0) B(5,0)
f(−1)=0
f(5)=0
f(x)=(x+1)(x−5) − postać iloczynowa
Jak to dalej liczyć?
21 lut 18:20
Janek191::

c) f(x) = x
2 + b x + c
A = (2, 2) B = ( 3, 1)
więc
f(2) = 2
2 + 2 b + c = 2
f(3) = 3
2 + 3 b + c = 1
czyli
2 b + c = − 2
3 b + c = − 8
−−−−−−−− odejmujemy stronami
b = − 6
c = − 2 − 2 b = − 2 − 2*(−6) = − 2 + 12 = 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x) = x
2 − 6 x + 10 − postać ogólna
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
q = f( p) = 3
2 − 6*3 + 10 = 1
zatem
f(x) = ( x − p)
2 + q = ( x − 3)
2 + 1 − postać kanoniczna
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = b
2 − 4a*c = 36 − 4*1*10 < 0 − nie ma postaci iloczynowej
21 lut 18:28
5-latek: Mozesz tak f(x)=(x+1)(x−5)= x2−4x−5
Z postaci ogolnej do postaci kanonicznej przejdziemy tak
f(x)=x2−4x−5=(x−2)2−4−5=(x−2)2−9
Albo licz xw i yw wzory znasz
21 lut 18:30
jkfg: odejmujemy stronami to znaczy jak?
2 b + c = − 2
3 b + c = − 8
−−−−−−−− odejmujemy stronami
b = − 6
c = − 2 − 2 b = − 2 − 2*(−6) = − 2 + 12 = 10
nie rozumiem skąd sie bierze to b = − 6 i c = − 2 − 2 b = − 2 − 2*(−6) = − 2 + 12 = 10
21 lut 18:38
jkfg: Właśnie f(x)=(x+1)(x−5)= x2−4x−5 skąd bierze się te 4x?
21 lut 18:39
Janek191::
Jeszcze raz

2 b + c = − 2 to c = − 2 − 2 b
3 b + c = − 8
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
( 3 b + c) − ( 2 b + c) = − 8 − ( −2)
b = − 8 + 2 = − 6
−−−−−−−−−−−−−−
Wstawiam ( − 6) za b:
c = − 2 − 2*( − 6) = − 2 + 12 = 12 − 2 = 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
21 lut 18:50
jkfg: Dzięki, chyba rozumiem. Pozostałe dwa przykłady można policzyć tym samym sposobem?
21 lut 19:18
jkfg: W przykładzie a) skąd bierze się to f(x)=(x+1)(x−5)= x2−4x−5 ?
21 lut 19:30
Janek191::
( x + 1)*( x − 5) = x*x + x*(−5) + 1*x + 1*(−5) = x2 − 5 x + x − 5 = x2 − 4 x − 5
21 lut 19:38
jkfg: Dzięki wielkie za pomoc
21 lut 20:17