Udowodnij, że wyrażenie...
Sasa: Udowodnij, że wyrażenie W(n) = (n2 – 10n + 24)(n 2– 8n + 15) jest dla każdego n = 0, 1,
2, 3, ...podzielne przez największy wspólny dzielnik W(0) i W(7).
21 lut 18:03
irena_1:
W(n)=(n−6)(n−4)(n−5)(n−3)
W(0)=24*15
W(7)=24
NWD(W(0); W(7))=24
W(n)=(n−6)(n−5)(n−4)(n−3)
to iloczyn czterech kolejnych liczb całkowitych.
Wśród nich jest jedna liczba podzielna przez 4 i jedna parzysta dająca w dzieleniu przez 4
resztę 2.
Wśród nich jest też liczba podzielna przez 3.
Iloczyn takich liczb dzieli się więc przez 4*2*3=24
21 lut 18:14