zadanko
Blue: Równanie |m−x|+|x−5|=9 ma nieskończenie wiele rozwiązań dla
A. m= −14
B. m= 4
C. m=5
D. m= 14
Mógłby ktoś to wytłumaczyć?
21 lut 17:45
Blue: dla m = 14 jest nieskończenie wiele rozwiązań w przedziale <5,14), ale dla m=4 też jest
nieskończenie wiele w przedziale (−∞,4>....
21 lut 17:47
Kacper:
blue rozwiąż równanie |4−x|+|x−5|=9
21 lut 17:54
pigor: ..., najlepiej to widać na osi Ox z określenia na niej odległości
i tak : |m−x|+|x−5|=9 ⇔ |x−m|+|x−5|=9 , to suma odległości x−ów
od −5 i m jest równa 9 ⇔
m=14, czyli dla
∞ wielu
x∊<−5;14>
pozostałe wartości m nie spełniają warunek istnienia
∞ wielu rozwiązań;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. gdy m=4 suma |x−4|+|x−5|= 9 ⇔ x∊{0,9} (tylko dwa elementy
x=0, x=9 spełniają to równanie), analogicznie m<4 ....
21 lut 18:19
Tadeusz:

chyba raczej |14−x|+|x−5|=9
21 lut 18:23
pigor: ,,,;, dzięki no jasne,przepraszam, ...

transmisja
moich danych mózg − ekran zawiodła, miało być
x∊<5;14> .
21 lut 18:33
Tadeusz:
... przecież tu nikt nie pyta o x .... −

DLA JAKIEGO
m
21 lut 19:19
pigor: ..; kurde, oczywiście
m∊<5;14> ; to skutki jak
skusiłem się wytłumaczyć rzeczy ... i

przedobrzyłem .
przepraszam, może ktoś kompetentny to wywalić,
21 lut 19:32
Tadeusz:
... oj
pigorku −

... tylko dla m=14
21 lut 19:35
pigor: ..., no nie; wywalcie to

i już, proszę; po co mi
to a ja tylko chciałem niepotrzebnie − jak widać − pokazać,
że tylko
m=14 daje te nieskończenie wiele x∊< 5;
14>
i wcale nie miałem na myśli płaszczyzny z XOY i tyle, kropka.
21 lut 19:55
Tadeusz:
... nie przeżywaj tak −
21 lut 19:58
Eta:
21 lut 19:59
jkl: kolejny temat idiotów hahahha
21 lut 20:00
Tadeusz:
masz rację jkl ... jesteś idiotą ... tylko idioci "sami hahaja się" z tego co mówią
21 lut 20:04
Blue: Dziękuję Wam , chyba popełniłam jakieś błędy w obliczeniach..
22 lut 12:17