proszę o rozwiązanie
Michał: Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano punkt D w ten sposób
| | ICDI | | 3 | | 3√3 | |
że |
| = |
| Oblicz tangens miary kąta DAB wynik to |
|
|
| | IDBI | | 4 | | 11 | |
ja tak rozpocząłem
bok ICBI = 7a dorysowałem wysokośc z wierzchołka A na bok IBCI punkt E ∊ IBCI
| | √3 | |
kąt DAB = kąt EAB − kąt EAD tg∡ EAB = |
|
|
| | 3 | |
tg∡ EAD =nie wiem
21 lut 17:39
Eta:

Sprawdź czy dobrze przepisałeś dane !
| | 2√3 | |
Przy tych danych poprawna odp: to tg(BAD)= |
| |
| | 5 | |
| | |CD| | | 4 | |
Myślę,że w treści jest : |
| = |
| |
| | |DB| | | 3 | |
wtedy:
21 lut 17:59
Michał: dobrze myślisz u siebie też mam błąd ma być
jak obliczyłaś że CD = 8k a DB = 6k AE − 11k EB = 3k
21 lut 18:31
Michał: | | 2√3 | |
i słusznie że u mnie tg( DAB) = |
| dlatego nie dokończyłem obliczeń |
| | 5 | |
21 lut 18:45
Eta:
| |CD| | | 4 | | 8k | |
| = |
| = |
| , k>0 jasne? |
| |DB| | | 3 | | 6k | |
długość boku trójkąta jest 14 k
i z trójkąta ekierki o kątach 60
o,30
o,90
o
...................
jasne?
21 lut 18:57
Michał: | | 4 | |
to rozumię ale jak się domyślić z tekstu zadania że u |
| licznik i mianownik mam pomnożyć |
| | 3 | |
przez 2
21 lut 19:07
Eta:
Możesz napisać też 4k i 3k
ale aby uniknąć ułamków przy korzystaniu z trójkąta ekierki (a, 2a, a
√3)
łatwiej wziąć 8k, 6k
21 lut 19:13
Michał: dziękuję bardzo
21 lut 19:29
Eta:
Na zdrowie
21 lut 19:31