matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
okrąg
ola:
Okrag o srodku w punkcie (1, 2) przecina prosta o równaniu 2x−y+3 = 0 wycinajac cieciwe o długosci 8 cm. Wówczas promien tego okregu jest równy a)
√
89/5
b)
√
71/5
c) 89/5 d) 3
√
5
/5
21 lut 17:32
irena_1:
Odległość prostej od środka okręgu (d):
|2*1−2+3|
3
=
√
2
2
+(−1)
2
√
5
9
89
r
2
=4
2
+d
2
=16+
=
5
5
r=
√
89
5
a)
21 lut 17:49
prosta:
odległość środka okręgu od prostej:
|2*1−2+3|
3
d=
=
√
2
2
+(−1)
2
√
5
3
z tw.Pitagorasa: r
2
= 4
2
+(
)
2
√
5
9
89
r
2
=16+
=
5
5
21 lut 17:53
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick