Wierzchołek paraboli y=x^2+bx+1 lezy poniżej osi Ox, zatem: A.-2<b<2 B. b<
Strachu: Wierzchołek paraboli y=x2+bx+1 lezy poniżej osi Ox, zatem:
A.−2<b<2 B. b<−2 lub b>2 C. −4<b<4 D. b<−4 lub b>4
21 lut 17:27
Janek191::
a = 1
q = f(p) = f( − 0, 5 b) = 0,25 b
2 −0,5 b
2 + 1 = −0,25 b
2 + 1 < 0
czyli
− b
2 + 4 < 0
b
2 > 4
b < − 2 lub b > 2
=============
Odp. B
21 lut 19:53
Strachu: Dziekuję

A możesz mi wytłumaczyć co się stało po obliczeniu "p"? Chodzi mi o to "q"
21 lut 22:04
olejnik: q to druga współrzędna wierzchołka. Można ją było obliczyć ze wzoru na yw.
21 lut 23:28
Strachu: No własnie wiem, ale tutaj kolega jakoś to inaczej zrobił.
22 lut 16:38