`
asd: (z−2)2=x2−2y2
proszę o pomoc jak przekształcić to równanie ?
21 lut 17:22
asd: up
21 lut 17:37
Metis: Co zamierzasz z tego liczyć?
Lewa strona wzorem skróconego mnożenia...
21 lut 17:39
asd: No muszę narysować powierzchnię.
21 lut 17:40
asd: i chyba dojść do postaci z=...
21 lut 17:40
asd: ma ktoś pomysł ?
21 lut 17:58
Diiabelek: L = P
21 lut 18:17
Metis: no to wylicz to z....
21 lut 18:23
asd: z=√4z+x2−2y2−4 i coś mi sie nie zgadza, bo powierzchnia powinien być stożek eliptyczny, a
to co mi wyszło to niestety nie stożek..
21 lut 18:28
Gray: To może tak:
| | y2 | | (z−2)2 | | y2 | |
(z−2)2+2y2=x2 ⇔ (z−2)2+ |
| =x2 ⇔ |
| + |
| =1 |
| | 1/2 | | x2 | | x2/2 | |
no i masz dla ustalonego x≠0, elipsę o środku w punkcie (y,z)=(0,2) przecinającą oś Oz w
punktach +/− |x|+2, oraz Oy w punktach +/−
√x2/2−2.
21 lut 18:37
Adam: Kurde coś mi się nie zgadza w takim razie kolega na egzaminie nazwał tą powierzchnie stożkiem
eliptycznym i narysował dostając przy tym punkty
21 lut 18:47
Gray: To jest stożek eliptyczny

Dla ustalonego x to jest elipsa. Jak zaczniesz poruszać tym x to
elipsa będzie się coraz bardziej rozjeżdżała. Zauważ jak zmieniają się punkty przecięcia osi,
które Ci wyliczyłem, gdy zmieniasz x.
Może przeanalizuj w ten sposób coś łatwiejszego: x
2+y
2=z
2. Co to jest?
Dla ustalonego z (tj. na wysokości z), mamy okrąg o promieniu |z|. Im większe z, tym większy
promień, czyli jest to stożek.
21 lut 18:53
Adam: ok na przykładzie rozumiem, bo x2+y2=z2 to jakby równanie okręgu gdyby zamiast z była liczba
21 lut 19:00
Gray: Dokładnie tak samo jest w tamtym przykładzie, tyle że zbadałem to ustalając x. Przypominam, że
| | (x−a)2 | | (y−b)2 | |
|
| + |
| =1 to równanie elipsy. |
| | A2 | | B2 | |
21 lut 19:02
Adam: przecinającą oś Oz w
punktach +/− |x|+2, oraz Oy w punktach +/− √x2/2−2.
Nie rozumiem tego, teraz przeglądam informacje o elipsie i wiem że a i b są jej ogniskami.
jednak nie wiem jak się ma tutaj x2 i x2/2 do naszej powierzchni
21 lut 19:26
Gray: One pełnią rolę A2 i B2 z tej postaci co Ci napisałem o 19:02.
21 lut 21:17
Adam: No ok tylko nie wiem skąd to √x2/2−2
21 lut 21:43
Gray: Punkty przecięcia z osią Oy uzyskujemy przyjmując z=0.
22 lut 10:14