wyrażenia wymierne.
Wymierne: Wyznacz wszystkie dodatnie liczby naturalne x i y, dla których wartość wielomianu
W(x,y)=x
2+2xy+y
2+2x+2y jest równa 24
Doszedłem do momentu (x+y)(x+y+2)=24 i nie wiem co z tym dalej zrobić
21 lut 17:16
irena_1:
W(x, y)=(x+y)(x+y+2)
x, y∊N
x+y=a∊N
a(a+2)=24
a
2+2a−24=0
Δ=4+96=100
| | −2−10 | | −2+10 | |
a1= |
| =−6 lub a2= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
a=4
x+y=4
(0; 4), (1; 3), (2, 2), (3, 1), (4, 0)
21 lut 17:21
irena_1:
Miały być dodatnie, więc:
(1, 3), (2, 2), (3, 1)
21 lut 17:21
Wymierne: Pięknie, dziękuję bardzo
21 lut 17:24