Wyznacz liczby
nata: Zbiór A jest zbiorem rozwiązań nierówności I x−1 I>20 √3 . Wyznacz wszystkie liczby naturalne
podzielne przez 6 , które nie należą do zbioru A. Oraz wykaż że liczba √49 * 11 + 49 * 16
należy do zbioru A.
21 lut 16:50
irena_1:
|x−1|>20√3
x−1<−20√3 lub x−1>20√3
x<1−20√3 lub x>1+20√3≈35,6
Liczby naturalne podzielne przez 6 i nienależące do zbioru rozwiązań A:
0, 6, 12, 18, 24, 30
√49*11+49*16=√49*27=7*3√3=21√3>1+20√3
21 lut 16:56
nata: Wow, dzięki

wydawało się takie straszne
21 lut 17:02