k=√5
R− szukany promień okręgu opisanego na trójkącie ABK
Z pola trójkąta:
| 2*2 | 2√5*√5 | ||
= | |||
| 2 | 4R |
| 5 | ||
R= | ||
| 4 |
2 sposób
| 5 | 4 | |||
P(ABK)=2 i P(ABK)= | *sinα ⇒ sinα= | |||
| 2 | 5 |
| 2 | 4 | |||
2R= | ⇒ R= | |||
| sinα | 5 |
3 sposób
x= 2−R
| 5 | ||
Z tw. Pitagorasa R2=1+(2−R)2 ⇒ 4R=5 ⇒ R= | ||
| 4 |
4 sposób
Z twierdzenia o siecznej i stycznej
|KC|2= |CB|*|CM| i |BM|=2−|CM|
| 1 | 3 | |||
1=2*|CM| ⇒ |CM|= | to |BM|= | |||
| 2 | 2 |
| 9 | 25 | 25 | 5 | |||||
(2R)2= 4+ | ⇒4R2= | ⇒ R2= | ⇒ R= | |||||
| 4 | 4 | 16 | 4 |
( bo może ktoś jeszcze dorzuci inne sposoby