geometria
feint: prosta równoległa do jednego boku trójkąta dzieli ten trójkąt na dwie figury o jednakowych
polach. zatem prosta ta dzieli boki trójkąta na odcinki, których stosunek długości wynosi:
a) 1:1
b) 1:(√2 +1)
c) 1:2
21 lut 16:34
irena_1:
Jedną z tych figur jest trójkąt podobny do wyjściowego.
k− skala podobieństwa
a− długość boku trójkąta wyjściowego
| a√2 | |
| − długość boku trójkąta podobnego |
| 2 | |
| | a√2 | | 2−√2 | |
a− |
| = |
| a − długość drugiej części |
| | 2 | | 2 | |
| | a√2 | | 2−√2 | | √2 | | 2 | |
( |
| ):( |
| a)= |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2−√2 | |
| | √2(2+√2) | | 2√2+2 | |
= |
| = |
| =√2+1 |
| | (4−2 | | 2 | |
1 : (
√2+1)
B.
21 lut 16:40