dziedzina
ona93: najmniejsza liczba naturalną nalezaca do dziedziny funkcji f(x) = (x−5) :√x−7 jest:
21 lut 15:38
J:
x = 0
21 lut 15:39
Prosiak: 8
21 lut 15:42
Prosiak: chrum chrum
21 lut 15:43
J:
a dlaczego 8 ?
21 lut 15:54
ona93: wydaje mi sie ze tez 8
bo tylko wtedy da sie policzyc ta funkcje i wyjdzie 3
a w innych przypadkach powstaja liczby ujemne pod pierwiastkiem?
ale moge sie mylic....
21 lut 15:59
J:
mylisz się

nie rozumiesz pojęcia dziedziny , to zbiór takich wartości x, dla których
funkcja jest określona (istnieje, ma sens) tutaj: D = x ≥ 0 ,
a najmniejszą naturalną jest x = 0
21 lut 16:01
21 lut 16:05
ona93: niestety nawet w odpowiedziach mam ze chodzi o 8
21 lut 16:05
J:
| | x−5 | |
Jeśli funkcja jest f(x) = |
| , to podtrzymuję swoją odpowiedź |
| | √x−7 | |
21 lut 16:07
ona93: D: x−7>0⇒x>7

21 lut 16:07
J:
D = [0,+∞) , a w nim najmniejsza liczba naturalna to x = 0
21 lut 16:08
J:
teraz widzę, x − 7 jest całe pod pierwiastkiem

, czyli x = 8
21 lut 16:09
ona93: czyli jednak cos umiem

ale i tak dzięki za pomoc
21 lut 16:10