Ciągi liczbowe
Diiabelek: Ile jest wyrazów ujemnych w ciągu o wzorze ogólnym an=n2−4n−5 ?
21 lut 15:21
5-latek: n2−4n−5<0 rozwiaz to
21 lut 15:24
Diiabelek: coś jak Δ= ? tak ?
21 lut 15:25
Diiabelek: i wychodzi
n1=−1
n2=5
i który teraz wynik ?
21 lut 15:29
5-latek: tak potem n1 i n2 i narysuj przyblizony wykres tej nierownosci i z tego odczytaj
rozwiazanie
21 lut 15:30
Diiabelek:

i przedział jest n∊(−1;5)
21 lut 15:37
J:
ile w nim jest liczb naturalnych ?
21 lut 15:38
Diiabelek: 4 ? czy 3 ?
21 lut 15:39