matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hh
Bartłomiej:
Jak obliczyć następujące równanie ?
Bardzo proszę o pomoc!
8
4−
4
x
+
4
x
2
−
4
x
3
+...=
2x−1
21 lut 15:09
irena_1:
Lewa strona to suma nieskończonego ciągu geometrycznego, w którym:
1
a
1
=4 i q=−
x
Żeby taka suma istniała, musi zajść: |q|<1 Tutaj: x<−1 lub x>1
4
8
=
1+
1
x
2x−1
4x
8
=
x+1
2x−1
x
2
=
x+1
2x−1
x(2x−1)=2(x+1) 2x
2
−x=2x+2 2x
2
−3x−2=0 Δ=9+16=25
3−5
1
3+5
x
1
=
=−
x
2
=
=2
4
2
2
x
1
nie spełnia warunku, więc x=2
21 lut 16:35
Eta:
Równań się nie
oblicza
, tylko
rozwiązuje
21 lut 16:37
irena_1:
21 lut 16:41
Eta:
21 lut 16:45
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick