matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź, czy równość jest tożsamością trygonometryczną
voltorb:
cos
4
x + sin
4
x = 1− sin
2
2x
21 lut 14:50
irena_1:
1
cos
4
x+sin
4
x=(cos
2
x+sin
2
x)
2
−2sin
2
x cos
2
x=1−
(4sin
2
x cos
2
x)=
2
1
1
=1−
(2sinx cosx)
2
=1−
sin
2
2x
2
2
nie jest
21 lut 17:28