Całki podwójne
iNate: 1. Całka podwójna: ∫∫x*y
2 dxdy ograniczona funkcjami: y=x
2; x+y=2. Jak będzie wyglądał obszar
całkowania?
2. ∫∫x/y dxdy, ograniczona funkcjami: y=x
2; x=2; x=4; y=1. Tutaj 3 pierwsze funkcje wyznaczają
obszar, a ostatnia przecina go na dwa obszary i w tym przypadku należy liczyć oba obszary
(każdy osobno, czy pominąć y=1?) czy tylko jeden obszar (jeśli tak to który?).
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
21 lut 14:17
J:
w pierwszym: − 2 x < 1 , x2 < y < −x + 2
21 lut 14:27
iNate: Dziękuję bardzo
21 lut 14:37
J:
w drugim tylko jeden obszar: 2 < x < 4 1 < y < x2
21 lut 14:40
J:
ogranicz Cię przecież x: x∊[2,4]
21 lut 14:41
iNate: Faktycznie. Nie wiem jak to zrobiłam, ale źle narysowałam wykres funkcji... Jeszcze raz wielkie
dzięki
21 lut 15:29