Funkcja kwadratowa
sda: Wyznacz współczynnik c taki aby zbiorem wartości funkcji f(x)=−x
2+2x+c był przedział
(−
∞;3
√2>. Podaj wzór tej funkcji w postaci kanonicznej.
Może mi ktoś sprawdzić czy dobrze to rozwiązuje?
f(x)=−x
2+2x+c (−
∞;3
√2>
q=3
√2
f(1)=−1
2+2*1+c
f(1)=−1+2+c
f(1)=1+c
1+c=3
√2
c=3
√2−1
f(x)=a(x−p)
2
f(x)=−1(x−1)
2
f(x)=−1(x−1)
21 lut 14:04
Tadeusz:
wszystko dobrze ... razem źle −
21 lut 14:10
J:
c = 3√2−1
f(x) = −(x − 1)2 + 3√2
21 lut 14:11
sda: aaa faktycznie bo wzór na postać kanoniczną jest: f(x)=a(x−p)2+q
21 lut 14:16