Wielomiany
asa: Reszta z dzielenia wielomianu x
3000−x
300+x
3+1 przez dwumian x
6−1 wynosi?
Ma ktoś jakiś pomysł? Próbowałem rozłożyć dwumian na czynniki, i wychodziło, że dla x = −1,
wielomian wynosi 0, ale jak dalej z tego skorzystać to nie wiem. Pomoże ktoś?
21 lut 13:57
pigor: ..., Reszta z dzielenia wielomianu
x
3000−x
300+x
3+1 przez dwumian x
6−1 wynosi ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tak sobie myślę, że np. tak :
w(x)= x
3000−x
300+x
3+1= x
3*1000−x
3*100+x
3+1 ,
oraz q(x)= x
6−1= x
2*3−1= (x
3−1)(x
3+1), to
R(x)= ax3+b=? i w(−1)= R{−1} i w(1)= R(1) ⇔
⇔ 0= −a+b i 2= a+b /± stronami ⇔ 2=2b i 2=2a ⇔
⇔
a=b=1 ⇒
R(x)= x3+1 − szukana
reszta . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ciekawe , czy to masz w odp.
21 lut 14:25
Gray: Nie wiem co asa ma odpowiedziach, ale taka odpowiedź jest OK. Ciekawi mnie dlaczego
zakładasz, że R(x)=ax3+b?
21 lut 14:36
asa: To jest abc, i jest taka odpowiedź, więc raczej dobrze
21 lut 15:19
ICSP: x3000 − x300 = x3000 * (x2700 − 1) = x3000 * ( (x6)450 − 1450) =
= (x6 − 1) * x300 * ((x6)449 + ... + 1)
Czyli wielomian g(x) = x3000 − x300 jest podzielne przez przez dwumian g1(x) = x6 − 1
R(x) = x3 + 1
21 lut 15:28
Gray: Jasne, tylko nie widzę tego co (chyba) widzi pigor.
21 lut 15:35
pigor: ...,"mój" wielomian widziałem cały czas jako wielomian zmiennej x
3
czego nie chciało mi się..

wyeksponować, choć np x
3*1000 − ... itp, itd.
wydawało mi się wystarczające, no i ten rozkład x
6−1 był pod tą
zmienną (zmiennej pomocniczej tu np x
3=t rzadko używam), a dalej, to
już z tw. o reszcie (wniosek z tw. Bezoute,a) ...
21 lut 17:50
Gray:
21 lut 18:43