Węgiel
gimnazjum: Jestem w IV klasie podstawówki i mam zadanie. Kupiono węgla 1180 tony za 1000 zł. Ile zapłacono
za 100 kg ? Ile za tonę ? Nie potrafię rozwiązać zadania zapisując to na działaniach. Wziąłem
zacząłem dzielić obie strony na dwa aż w końcu wyszło mi:
147,5 − 125
100 − x
i z tego wyszło mi że 100 kg kosztuje 84,7 zł. ?
W jaki inny sposób szybciej i łatwiej obliczyć to zadanie.
21 lut 13:03
J:
układasz proporcje: 1180 → 1000
| | 100*1000 | |
100 → x ⇔ x = |
|
|
| | 1180 | |
za tonę: 1180 → 1000
| | 1000*1000 | |
1000 → x ⇔ x = |
| |
| | 1180 | |
21 lut 13:12
J:
w treści jest 1180 ton , czy 1180 kg ?
21 lut 13:13
gimnazjum: kg, ale dzięki, wiem co i jak
21 lut 13:16
pigor: ..., chyba "zjadłeś " przecinek w tych tonach : 1,180 tony, więc
| | 1000 | |
U{1000zł}{1,180)t = |
| zł/kg , to |
| | 1180 | |
| | 1000 | | zl | | 10000 | |
za 100kg * |
| |
| = |
| zł = 84,75 zł |
| | 1180 | | kg | | 118 | |
21 lut 13:28