Oblicz granicę funkcji w punkcie
Bartłomiej: Oblicz granicę funkcji w punkcie:
| | 16x3 | |
b) limx−>0,5 |
| |
| | 8x2−6x+1 | |
Bardzo proszę o pomoc, liczyłem już wiele przykładów, ale w tych wychodzą mi błędne odpowiedzi.
21 lut 12:54
Bartłomiej: Przykład b jest inny! :
| | 16x3−2 | |
limx−>0,5 |
| |
| | 8x2−6x+1 | |
21 lut 12:55
J:
reguła Hospitala
21 lut 12:56
Bartłomiej: Nie znam jej niestety ;c a w pkt a) ?
21 lut 12:58
Bartłomiej: Proszę o pomoc
21 lut 13:09
prosta:
| 16x3−2 | | 2(8x3−1) | | 2(2x−1)(4x2+2x+1) | |
| = |
| = |
| = |
| 8x2−6x+1 | | 8x2−6x+1 | | (2x−1)(4x−1) | |
| | 2(4x2+2x+1) | |
= |
| −−−−−−−−−−−−> 3 |
| | (4x−1) | |
21 lut 13:21
prosta: | | 8−x3 | | x3−8 | | (x−2)(x2+2x+1) | |
a) |
| = |
| = |
| = |
| | 12−3x2 | | 3x2−12 | | 3(x−2 )(x+2) | |
| | x2+2x+1 | | 3 | |
= |
| −−−−−−−−−−> |
| |
| | 3(x+2) | | 4 | |
21 lut 13:25
Bartłomiej: Dziękuję, ale mam jeszcze problem z takim oto przykładem:
limx−>∞ (2x5−x3+x−1) jak to rozwiązać ? Dzielę wszystkie wyrazy przez x5 i wychodzi 2,
ale w
odpowiedziach mam 0 ?
21 lut 13:39