GRUBOŚĆ KRĄŻKA
CNCRobert: Dzień dobry mam mały problem. potrzebuje małej pomocy w prostym zadanku
mam średnice dużego krążka = 255
w tym krążku jest otworu o średnicy = 55
znam wagę = 10kg
ale nie znam grubości =?
Mógł by ktoś pomoc był bardzo wdzięczny
21 lut 12:47
CNCRobert: Gęstość stali ρ = 7,8g/cm³
21 lut 12:54
J:
trzeba obliczyć objętość bryły ( z niewiadomą h) potem przyrównać z objętością wyliczoną z
gęstości
21 lut 12:58
CNCRobert: dał byś rade to obliczyć

zielony jestem a mam na to mało czaasu
21 lut 13:03
dero2005:

D = 225 [cm?]
d = 55 [ cm?]
ρ = ? − gęstość materiału np. stal 7,5 − 7,9
gcm3
m − masa 10 kg = 10000 g
V objętość
h − grubość krążka
| | πD2 | | πd2 | | m | |
( |
| − |
| )*h = V = |
| |
| | 4 | | 4 | | ρ | |
21 lut 13:04
CNCRobert: to wysokość ile wynosi dero?
21 lut 13:05
dero2005:
podstaw do wzoru wartości bo ja nie wiem czy to są mm czy centymetry , jaki materiał, stal ,
drewno ?
21 lut 13:07
CNCRobert: sa to mm a material to stal
21 lut 13:09
dero2005:
h ≈ 26,34 mm
21 lut 13:11
CNCRobert: dziekuje
21 lut 13:13