pomocyy
matma!: dane są proste: l o równaniu 3x−4y+2=0 i k o równaniu 4x+3y−7=0. wyznacz równania dwusiecznych
katów utworzonych przez te proste.
wydaje mi sie ze trzeba zastosować ten wzór:tgα= (A
1B
2−A
2B
1)/(A
1A
2+B
1B
2) i to wszystko
pod wartością bezwzględną, ..ale niestety wychodzi mi 0

pomoże ktoś?
21 lut 12:21
matma!: chyba że to jest kąt rozwarty, bo ten wzór to chyba tylko mozna zastosowac gdy α jest kątem
ostrym..
21 lut 12:22
PW: Jak łatwo sprawdzić proste te są prostopadłe, a więc równanie dwusiecznej można stworzyć nie
znając żadnych wzorów − autor był litościwy.
Prosta zawierająca dwusieczną jest pionowa (no i tak wychodzi z owego wzoru).
21 lut 13:42
PW: Poprawka. Pierwsze zdanie − prawda. Drugie − zmyśliłem, nie liczyłem, przepraszam.
Kąt nachylenia dwusiecznej β jest taki, że
tgβ = tg(α+45°),
21 lut 14:05