W pewnym kraju 10% dorosłych kobiet nie lubi szpinaku oraz 10% dorosłych mężczyz
sara: W pewnym kraju 10% dorosłych kobiet nie lubi szpinaku oraz 10% dorosłych
mężczyzn nie lubi szpinaku. Jaki procent dorosłych mieszkańców tego kraju nie lubi
szpinaku, jeżeli liczba dorosłych kobiet jest większa od liczby dorosłych mężczyzn
a) o 20% ?
b) o 10% ?
c) o 40% ?
d) o 30% ?
Proszę o wytłumaczenie.
21 lut 11:58
PW: Część ogółu dorosłych nie lubiących tego świństwa wyraża się wzorem
| | 0,1k + 0,1m | | 0,1(k+m) | |
|
| = |
| = ... |
| | k+m | | k+m | |
21 lut 12:08
Prosiak: CHRUM CHRUM
21 lut 12:13
pigor: ..., kurde nie wiem czy rozumiem pytanie,
czyli ...

procent w tej sytuacji, bo widzę to tak .
a)
| | 10% | | 100 | | 220 | |
( |
| +10%)dm=( |
| %+10%)dm=( |
| )%)dm=18,(3)%dm |
| | 120% | | 12 | | 12 | |
−−−−−−−−−
ciekawe, co tam masz w odp.
21 lut 12:56
PW: Pewnie w treści zadania jest błąd, bo gdy są "jednakowe procenty" kobiet i mężczyzn nie
lubiących szpinaku, to rozwiązanie jest takie proste jak napisałem o 12:08.
21 lut 13:32
sara: a w odpowiedziach mam:
a) o 20% ? 10%
b) o 10% ? 10%
c) o 40% ? 10%
d) o 30% ? 10%
21 lut 13:47
PW: No, czyli dobre rozwiązanie jest podane o 12:08 − iloraz wynosi 0,1, to znaczy nielubiący
szpinaku stanowią 10% całości ludzi dorosłych. Cztery pytania to podpucha.
21 lut 14:17
pigor: ... , tez o tym myślałem, ale niestety dałem

się nabrać gratuluję i dziękuję
PW wyjaśnienia o 12:08
21 lut 14:29
Odpowiedzi na debilne pytania: no ale to trzeba się orientować, że 0,1 = 10 %
10 mar 13:13