Dla dowolnej liczby całkowitej dodatniej n liczba kn jest większa od liczby n o
sara: Dla dowolnej liczby całkowitej dodatniej n liczba kn jest większa od liczby n o p%.
Dla podanej liczby k podać takie p, aby powyższe zdanie było prawdziwe
a) k = 100,
b) k = 50,
c) k = 20,
d) k = 10
Proszę o wytłumaczenie.
21 lut 11:50
luizaa: up
21 lut 12:33
J:
| | p | | p | | p | |
kn = n + n + n |
| ⇔ kn = n(2+ |
| ) ⇔ k = 2 + |
| i podstawiaj... |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
21 lut 12:37
Phoebe Campbell: Według mnie p będzie zawsze równe k * 100, ponieważ:
dla dowolnego n∊Z, k*n jest równe n*p (tutaj p jest jako całości, gdzie 1 = 100%)
a) k = 100, p = ?
100kn=np (100 po lewej ze względu na procenty)
100kn − np = 0
n(100k − p) = 0
n(100*100 − p) = 0
10000n = np
p = 10000
Sprawdzenie:
k = 100, n = 13, p = 10000
k*n jest o p% większe od n
100*13 jest o 10000% większe od 13
1300 jest o 100 razy większe od 13
b) k = 50, p = ?
100kn=np
100kn − np = 0
n(100k − p) = 0
n(5000 − p) = 0
5000n = np
p = 5000
Sprawdzenie:
k = 50, n = 79, p = 5000
k*n jest o p% większe od n
50*79 jest o 5000% większe od 79
3950 jest o 50 razy większe od 79
21 lut 12:39
saraa: a) k = 100, p = 9900
b) k = 50, p = 4900
c) k = 20, p = 1900
d) k = 10, p = 900
Odpowiedzi mam takie
21 lut 12:42