calki
ferdus: pomoze ktos z calkami?
wytlumaczy mi ktos jak dokladnie dzieli sie te calki i jak to wszystko powstaje?
wiem jakie wyniki maja wyjsc ale nwm skad bierze sie takie dzielenie
| | x2 | |
∫ |
| wychodzi ∫(......)wiem ile ale jak to dzielic pomozecie? |
| | x+1 | |
| | x3+4x−1 | |
2przyklad> ∫ |
| jak to dzielic? |
| | x3+3x−4 | |
21 lut 11:39
Gray: Zwykłe dzielenie wielomianów
107. Lub tak:
| x2 | | x2−1+1 | | (x−1)(x+1)+1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = x−1 + |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
21 lut 11:42
Gray: Drugi:
| | (x3+3x−4) + x +3 | | x+3 | |
... = |
| = 1+ |
| |
| | x3+3x−4 | | x3+3x−4 | |
21 lut 11:44
J:
całek się nie dzieli ...możesz podzielić wyrażenie podcałkowe..
w przykładzie pierwszym albo podzielisz licznik przez minownik, albo:
| | x2 − 1 + 1 | | (x+1)(x−1) | | 1 | |
= ∫ |
| dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx
|
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
21 lut 11:48
J:
Cześć
Gray
21 lut 11:50
Gray: Witaj J.
21 lut 11:52
ferdus: Gray dlaczego tak sb dodajesz cokolwiek i odejmujesz?
21 lut 12:20
Gray: Bo mi wolno

A jak przy okazji osiągam to co zamierzyłem to tym lepiej.
21 lut 12:22
J:
czy zgadzasz się z faktem,że: x
2 = x
2 − 1 + 1 ?
21 lut 12:25
ferdus: No tak ale co didac o odjac zeby bylo lepiej liczyc? Skad sie kapnac ze bedzie lepiej?
21 lut 12:26
Gray: Chciałem w liczniku uzyskać mianownik. Jeżeli tego nie widzisz, poćwicz zwykłe dzielenie
wielomianów. I tak Ci się przyda.
21 lut 12:28
J:
dodawanie czegoś i odejmowanie czegoś to powszechna metoda w rozwiązywaniu całek wymiernych,
| | x2−1 | | (x+1)(x−1) | |
tutaj odejmujemy 1 , aby skrócić z mianownikiem : |
| = |
| = x − 1 |
| | x+1 | | x+1 | |
21 lut 12:28
ferdus: A w tej 2 calce dlaczego 3 bo jest przy x?
21 lut 12:31
J:
ten sam schemat ...popatrz 11:44 ... w wyniku dostajesz dwie całki,które umiemy obliczyć
21 lut 12:33
ferdus: Okej dz wielkie pomogliscie
21 lut 12:34
ferdus: Ej a widzialem zadanie z pochodna zalezna od x i jak tam to narusowac?
21 lut 12:35