Rzucamy symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzen
trzęsacz : Rzucamy symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) wypadla parzysta liczba oczek lub jest mniejsza niż 3
b) wypadła nieparzysta liczba oczek i jednocześnie nie będąca dzielnikiem liczby 6.
POMÓŻCIE, PROSZĘ

staram się to zrozumieć, ale jest ciężko...
ODP: a)5/6 b)1/6
21 lut 11:29
J:
IΩI − moc zdarzeń elementarnych ( możliwych wyników rzutu )
IΩI = 6 ( 1,2,3,4,5,6}
A − zdarzenie sprzyjające: {2,4,6} ( wypadła parzysta} + B − {1,2} − mniej niż 3
| | 3 | | 2 | | 5 | |
P(AUB) = P(A) + P(B) = |
| + |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
21 lut 12:06
trzęsacz : DZIĘKUJĘ
21 lut 12:12
J:
spróbuj sam drugi przykład
21 lut 12:13
trzęsacz : IΩI=6
nieparzysta−1,3,5, ale nie jest dzielnikiem 6 to 5
więc wychodzi 1/6!
DZIĘKUJĘ
21 lut 12:29
J:
21 lut 12:30
wika:
Podpunkt a) jest błędnie rozwiązany, ponieważ zdarzenia A i B mają 1 element wspólny, więc
| | 3 | | 2 | | 1 | | 4 | | 2 | |
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = |
| + |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | |
Musi być błąd w odpowiedzi. Jeśli się mylę, to proszę niech mnie ktoś poprawi
18 lis 21:47
Tadeusz:
masz rację wika
18 lis 21:57
wika: Dzięki
20 lis 21:49