| h3 | 1 | 2ab | ||||
wysokość (h) i dwusieczną (d) wykaż że | = | (1+ | ) | |||
| d2 | 2 | a2+b2 |
ale odwdzięczę się i ...
bez słowa, łopatologicznie
rzecz ujmując w Mai ."szufladzie" widzę to tak::
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12ad sin45o + 12bd sin45o = 12 √a2+b2 h ⇔
⇔ ad*12√2 + bd*12√2 = √a2+b2 h /*2 ⇔
⇔ ad√2 + bd√2 = 2√a2+b2h ⇔ d√2(a+b) = 2√a2+b2 h / 2 ⇔
⇔ 4(a2+b2)h2= 2d2(a+b)2 /:2 ⇔
⇔ 2h2(a2+b2)= d2(a+b)2 / :2d2(a2+b2) ⇔
| h2 | (a+b)2 | h2 | a2+b2+2ab | |||||
⇔ | = | ⇔ | = | ⇔ | ||||
| d2 | 2(a2+b2) | d2 | 2(a2+b2) |
| h2 | 1 | a2+b2 | 2ab | |||||
⇔ | = | ( | + | ) ⇔ | ||||
| d2 | 2 | a2+b2 | a2+b2 |
| h2 | 1 | 2ab | ||||
⇔ | = | (1 + | ) c.n.w. ufff ... ![]() | |||
| d2 | 2 | a2+b2 |