Jaki jest najkrótszy czas?
nata: Dwóch chłopców trenuje na torze kolarskim. Janek przejeżdża cały tor w czasie 90 s, a Radek w
czasie 81 s. Chłopcy rozpoczynają trening wspólnym startem( w tę samą stronę z linii startu).
Po jakim najkrótszym czasie chłopcy spotkają się znów na linii startu?
21 lut 10:28
nata: Błąd w treści. Radek z prędkością 72 s.
21 lut 10:30
yolex: NWW(81,90)=810. Wtedy Janek przejedzie 9 okrążeń a Radek 10.
21 lut 10:32
Frost: 18s− taki czas straty ma Janek po jednym okrążeniu czyli jeśli minie 90s i Janek przebiegnie
jedno okrążenie to Radek przebiegnie 1 okrążenie w czasie 72s + w 18 sekund przebiegnie
| 18 | | 1 | |
| = |
| okrążenia. Czyli jeśli Janek przebiegnie 4 okrążenia w czasie 90 sekund Radek |
| 72 | | 4 | |
przebiegnie 5 okrążeń w czasie 5*72=360sekund i znowu spotkają się na linii startu
21 lut 10:33
Tadeusz:
Jeśli długość toru oznaczysz przez x to
x/90 − prędkość Janka
x/81 − prędkość Radka
| | x | |
Janek zdubluje Radka po czasie |
| |
| | | |
21 lut 10:34
yolex: Analogicznie NWW(90,72)=360 sekund
21 lut 10:35
nata: dzięki
21 lut 10:37