prawdopodobieństwo
G: Wśród ośmiu losów jest jeden wygrywający i dwa uprawniające do powtórnego losowania. Oblicz
prawdopodobieństwo wygrania przy zakupie jednego losu
21 lut 09:38
yolex:

w−wygrany, d − uprawnia do dalszego losowania, p−przegrany.
prawdopodobieństwa na gałęziach drzewa:
Pierwsze piętro: p(W)=1/8, p(D)=2/8.
drugie piętro p(W)=1/7, p(D)=1/7
trzecie piętro p(W)=1/6
Stąd p(A)=1/8+2/8*1/7+2/8*1/7*1/6
21 lut 10:29
Frost:
1) możemy wylosować 1 los i od razu wygrać
2) możemy wylosować los do powtórnego losowania a potem wygrywający
3) możemy wylosować los do powtórnego losowania potem znowu los do powtórnego losowania a na
końcu los wygrywający
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(3)= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 7 | | 6 | | 168 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 21 | | 6 | | 1 | | 28 | | 1 | |
P(A)= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 28 | | 168 | | 168 | | 168 | | 168 | | 168 | | 6 | |
21 lut 10:30
G: Ale odpowiedź jest 0,167..
21 lut 10:39
yolex: No to sobie podziel na kalkulatorze 1 przez 6...
21 lut 10:40
G: To przecież jest 0.166 a ja nie mogę przybliżać
21 lut 10:41
yolex: 0,167 to zaokrąglenie 1/6 do trzech miejsc.
21 lut 10:45