Masa nie jest nam potrzebna jeśli ciało porusza się po drodze o kącie nachylenia do powierzchni
0o
Chyba, że jedze pod górkę wtedy będzie.
Zapisujemy równania ruchu.
s=160m
t=10s
| m | ||
V1=30 | ||
| s |
| m | ||
V2=10 | ||
| s |
| at2 | ||
1) s=V1*t− | ||
| 2 |
| V2−V1 | ||
2) V2=V1−a*t ⇒ a= | ||
| t |
| 30−10 | m | m | ||||
a= | =2 | |||||
| 10 | s2 | s2 |
| m | ||
zmniejszy się do 10 | w drodze 160m. Czyli inaczej wstawiamy dane do pierwszego równania | |
| s |
| m | 2*102 | |||
s=30 | *10s− | m | ||
| s | 2 |